stora bostadsdagen josefine på scen

Hur kan digitalisering hjälpa fastighetsbranschen i en orolig tid?

Under förra veckan deltog HomeRun på Stora bostadsdagen som arrangerades av Fastighetssverige. Dagen bjöd på många intressanta talare, paneldiskussioner och intervjuer. Genomgående dagen var diskussioner kring inflation och en orolighet i Sverige. Men hur står fastighetsbranschen i allt det här? Det här är guldklimparna enligt HomeRuns kommunikatör:

Är det verkligen bostadsbrist?

Från Byggfakta talade Tor Borg och i sitt tal diskuterade han hur länge bostadsmarknaden står ut i en föränderlig värld med stigande räntor och ett nytt landskap av högre inflation. Borg började med att berätta om att 1980- och 1990-talen var tunga årtionden och att det var en period där inkomster svängde och räntorna var höga. Men från 2000-talet och framåt har Sveriges betalningsförmåga varit stabilare och legat på en annan nivå.

Borg frågade sig huruvida det verkligen är bostadsbrist i Sverige. 204 av 290 kommuner i Sverige säger sig ha bostadsbrist, men i många av de kommunerna kan invånarna köpa hus för ett pris runt miljonen och efter kötid i en till tre månader har många möjlighet att hyra en hyresrätt. Är det verkligen bostadsbrist? Borg menar att i olika kommuner är det brist på vissa typer av bostäder, och oftast i storstadsregionerna. Mellan åren 2009-2015 ökade befolkningen mer än vad Sverige hade bostäder till och därefter började vi bygga mer. Ett problem nu är att vi står inför att byggandet kommer falla – hur hanterar vi det här problemet?

Högt tempo och mingel vid pausen. | Som tack för deltagandet under paneldiskussion fick HomeRun erhålla ett gåvobevis till Barncancerfonden.

Högt tempo och mingel vid pausen. | Som tack för deltagandet under paneldiskussion fick HomeRun erhålla ett gåvobevis till Barncancerfonden.

Kan digitalisering hjälpa fastighetsbranschen?

HomeRuns egna Sverigechef Josefine Skoglund deltog i ett panelsamtal med deltagare från AFRY, Parakey och Libitum. Under samtalet diskuterades hållbarhet och digitalisering och hur det kan stötta fastighetsbranschen i en orolig tid.

Skoglund från HomeRun berättar att pandemin har utvecklat sättet byggbranschen arbetar digitalt. Det är lättare att ha digitala möten och det finns ett tydligt behov av att digitalisera och effektivisera både för att spara tid och för att skapa långsiktighet i exempelvis kommunikation för företag.

Clara Lindell från AFRY diskuterade återanvändning och hållbarhet. När kostnader går upp i ett byggprojekt finns det många anledningar till att återanvända material, både för hållbarhetsmål och för att spara in kostnader. Lindell menar också att digitalisering hjälper AFRY ta välgrundade beslut. Exempelvis kan digitaliserad energieffektivisering hjälpa dem veta när de ska stänga av en ventilation på ett tomt kontor.

TESTA ATT DIGITALISERA DITT BYGGPROJEKT DU MED! 

En av HomeRuns kunder som arbetar med stambyten menar att den branschen är fortgående och kommer inte kunna bromsas av på grund av inflation eller höjda räntor. Det handlar i det fallet om att dra in vissa typer av kostnader, och då får företagen fokusera på sista raden och förstå att man sparar in tid och pengar genom att använda ett digitalt system. Det viktigaste för HomeRun är att vårt system ska hjälpa och effektivisera arbetet för kunderna.

Du är alltid välkommen att höra av dig till oss om du har frågor! 

sales@homerun.net eller ring oss på 079-006 79 97

Vi hörs! 👋

Similar Posts